Изкуственият интелект (AI) е повтаряща се тема в посланията на висшите ръководители на Alphabet. Най-новото писмо на основателя на компанията (Founders’ Letter), написано от Сергей Брин, не е изключение. Брин също така намира време да назове възможните недостатъци, които изкуственият интелект носи със себе си.

Компанията публикува тези обръщения, обикновено написани от Брин, Лари Пейдж или и двамата, всяка година, започвайки с писмото, придружаващо излизането на Google на борсата през 2004 г. Машинното обучение и изкуственият интелект са споменавани и преди, но тази година Брин подробно разяснява неотдавнашния бум в развитието на AI, който описва като "ренесанс". Милиардерът обаче предупреждава за влиянието му върху безопасността, работните места и справедливостта.

"Новата пролет в изкуствения интелект е най-значимото развитие в изчислителните процеси в живота ми", пише Брин - немалко изявление от човек, чиято компания вече е извършила големи промени в начина, по който хората и бизнеса използват компютрите.

Когато Google е основана през 1998 г., припомня Брин, техниката за машинно обучение, известна като изкуствени невронни мрежи, изобретена през 40-те години на миналия век и вдъхновена от изследванията на мозъка, е "забравена бележка в компютърните науки". Той казва, че персонализираният AI чип, който се използва днес в някои сървъри на Google, е повече от един милион пъти по-мощен от чиповете Pentium II в първите сървъри на Google. Брин прогнозира, че квантовите изчислителни чипове на Google един ден може да постигнат скок в скоростта спрямо съществуващи компютри, описан с числото, което даде името на Google - едно, последвано от 100 нули.

Както бихте предположили, Брин очаква Alphabet и другите големи компании да намерят повече приложения за AI, но той също така признава, че технологията довежда до възможни недостатъци.

"Тези мощни инструменти носят със себе си нови въпроси и отговорности", пише той.