Въпреки усилията на компании като Samsung и Хiaomi, 5G поддръжката е ограничена предимно до по-скъпите телефони. Започвайки от тази година обаче, все повече бюджетни телефони ще разполагат с тази характеристика благодарение на новия чипсет Snapdragon 480 и вградения в него модем Х51.

Х51 поддържа mmWave и Sub-6GHz честоти, което означава, че е съвместим за почти всички използвани в момента 5G мрежи. Qualcomm твърди, че при тестове Х51 постига скорост на сваляне от около 2.5 Gbps и на качване от 660 Mbps през 5G връзка.

Модемът не е бавен и при 4G връзка, като има теоретична скорост на сваляне от 800 Mbps. Разбира се, няма да видите такива стойности в ежедневната употреба, но ако живеете в район с 5G покритие, устройствата със Snapdragon 480 ще бъдат доста бързи.

Освен това чипсетът поддържа Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 и технологията Quick Charge 4+, което означава, че ще имате по-бързи скорости на зареждане, ако разполагате със съвместимо зарядно. Qualcomm обещава, че вграденият в чипа процесор за обработка на изображения може да снима снимки и видео от три камери едновременно. Това е готина функция на теория, но на практика повечето производители не я ползват.

Благодарение на изработката по 8 nm процес и новите компоненти Snapdragon 480 има два пъти по-висока производителност от предишното поколение Snapdragon 460.

Снимка: Qualcomm

Виж още: Дисплеят на Honor V40 е най-бързо реагиращият изобщо

Тагове: