Въпреки последните обещания на Facebook за по-силна защита на неприкосновеността на личния живот съоснователят Крис Хюз казва, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг има твърде много власт и че компанията е станала абсолютен монополист.

В четвъртък Хюз призова за разпадането на Facebook в отворено писмо до The New York Times. Хюз казва, че е загрижен за Зукърбърг, защото е обграден с екип, който не го предизвиква. Затова правителството е длъжно да го държи отговорен и да ограничи неговата "неограничена власт". Заедно с надзора на Facebook, Instagram и WhatsApp Зукърбърг контролира 60% от акциите с право на глас в борда на Facebook, твърди Хюз.

"Ние сме нация с традиция да се въздържаме от монополи, без значение колко добронамерени са лидерите на тези компании. Силата на Марк е безпрецедентна", казва Хюз.

Хюз заяви още, че Федералната търговска комисия е допуснала грешка, като е позволила на Facebook да придобие Instagram и WhatsApp.

"Доскоро WhatsApp и Instagram бяха администрирани като независими платформи вътре в компанията майка, така че процесът трябва да бъде по-лесен. Но времето е от съществено значение: Facebook работи бързо, за да интегрира трите, което би затруднило регулатора да ги раздели."

Дори и с разпадането си, казва Хюз, Facebook все още ще бъде печеливша.

Виж още: 5 хитри начина за използване инкогнито режима на вашия браузър

А разделянето на Facebook дори не е достатъчно, казва Хюз, който напусна компанията през 2007 г. Съоснователят призова за нова агенция, която да гарантира, че технологичните компании защитават неприкосновеността на личния живот и създават насоки за приемлив изказ в социалните медии. Хюз добави, че дори разпадането да не е успешно, натискът за такова би довело най-малко до по-голям контрол.

"Аз поемам отговорността, че не алармирах по-рано", завършва той.