Spotify и музикални издатели са в яростна битка месеци наред по повод планирано увеличение на авторските възнаграждения, което ще изисква стрийминг услугите да плащат повече на изпълнителите. Можете да се обзаложите, че компанията следи отблизо цифрите, особено докато оспорва новите правила. Spotify твърди, че през миналата година е надплатила автори на песни и издатели, а сега си иска парите обратно.

Цялата ситуация е предизвикана от решение, взето от Американския борд за авторските права, което би наложило по-високи заплащания за стрийминг на съдържание. Увеличението, което ще повлияе на услуги като Spotify, Apple Music, Pandora и други, ще повиши авторските права с 43.8% през следващите пет години. Spotify, която според сведенията изплаща от 0.006 до 0.0084 долара за едно слушане на песен, поделени между притежателите на права (автори на песни, издатели и т.н.), се бори срещу новите ставки, твърдейки, че ще навредят на „лицензополучателите и собствениците на авторски права“.

Виж още: Последният трейлър на Stranger Things ни припомня, че до 4 юли не остава много

„Според новите регламенти за Борда през 2018 г. надплащахме на повечето издатели. Докато предстои обжалването на решението, ставките, определени от Борда, са действащо законодателство и ние ще го спазваме - не само за 2018 г., но и за бъдещите години, в които сумата, изплатена на издателите, ще се увеличи значително”, заяви говорител на Spotify за Engadget.

„Вместо да съберем надплащането за 2018 г. веднага, предложихме да удължим периода на възстановяване до края на 2019 г., за да сведем до минимум въздействието на корекцията върху издателските компании“, допълва още говорителят.