Интернет услугите на Google са едни от най-използваните в света до такава степен, че удължената липса на тези услуги може да спъне значително бизнеса и потребителите. Така че, когато някои потребители съобщиха, че не са в състояние да достигнат до части от услугите на Google, не е изненадващо, че това доведе до определена паника. Google съобщи, че е решила тези проблеми и провежда вътрешно разследване на случилото се. Но като се има предвид какво се случи включването на интернет трафика през нежелани мрежи в други страни, случаят заслужава внимание.

Аварията не е отнела много време, нито пък засяга всички потребители на Google, в противен случай интернет би се взривил. Тя обаче засяга повече от достатъчно хора, за да предизвика разследване. И като се има предвид какво може да се е случило, вероятно е добре да се направи.

Официалното изявление от Cloud Status Dashboard на Google е, че IP адресите на Google Cloud са "отвлечени от доставчици на интернет услуги, различни от Google". С две думи това означава, че това, което е предназначено да мине през тези услуги на Google, вместо това е било неправилно насочено към други места. Wall Street Journal съобщава, че тези "други места" включват TransTelekom в Русия, China Telecom Corp в Китай и MainOne в Нигерия.

Името на тези държави може да накара мнозина да се притесняват от такъв лошо насочен интернет трафик, но Google казва, че всъщност няма причина за тревога. Данните, които идват от и към гиганта, най-често са криптирани и защитени от шпиониране и събиране на данни. Съществува и вероятност проблемът просто да е причинен от човешка грешка.

Въпреки всичко случилото се подчертава една от фундаменталните слабости в основата на интернет - а именно че и най-големите компании не са защитени от пренасочване на трафика им и тези няколко часа, докато всичко бъде поправено, може да имат сериозни отражения върху бизнеса им и данните на милиони.