През миналия уикенд SpaceX изстреля първите шест спътника Starlink, които ще осигуряват клетъчно предаване на интернет за клиентите на T-Mobile и други оператори.

SpaceX съобщи, че е изстреляла общо 21 спътника, включително "първите шест спътника Starlink с възможности за директен пренос към клетка, които позволяват на операторите на мобилни мрежи по света да осигурят безпроблемен глобален достъп до текстови съобщения, обаждания и сърфиране, където и да се намирате - на сушата, в езерата или в крайбрежните води, без да се налага да променяте хардуера или фърмуера. Усъвършенстваните сателити Starlink разполагат с усъвършенстван модем, който действа като кула на мобилен телефон в Космоса, като елиминира мъртвите зони с мрежова интеграция, подобна на тази на стандартен партньор в роуминг", заявиха от компанията.

Освен T-Mobile в САЩ няколко оператора в други страни са подписали договори за използване на сателитите за директен достъп до клетки. SpaceX заяви, че другите оператори са Rogers в Канада, KDDI в Япония, Optus в Австралия, One NZ в Нова Зеландия, Salt в Швейцария и Entel в Чили и Перу.

Макар че главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск написа, че сателитите ще "позволят мобилна телефонна връзка навсякъде на Земята", той описа и значително ограничение на честотната лента. "Обърнете внимание, че това поддържа само ~7 Mb на лъч и лъчите са много големи, така че макар това да е чудесно решение за места без мобилна връзка, то не е значимо конкурентно на съществуващите наземни клетъчни мрежи", пише Мъск.

На уебсайта на Starlink за директна връзка с клетките се казва, че услугата ще предоставя само текстови съобщения, когато стане достъпна през 2024 г., а гласовите услуги и услугите за пренос на данни ще започнат по някое време през 2025 г. Сателитите на Starlink в ниска околоземна орбита ще работят със стандартни LTE телефони, за разлика от предишните услуги, които изискваха телефони, специално създадени за използване на сателити. Сателитите на SpaceX за директен достъп до клетките ще се свързват и с устройствата на интернет на нещата (IoT) през 2025 г., казва компанията.

T-Mobile отбеляза, че това изстрелване на SpaceX е било "първото от многото", включващи сателити Starlink с клетъчни възможности, но не беше категоричен кога точно различните компоненти на услугата за директен достъп до клетки ще станат достъпни за клиентите. "Първоначално услугата ще започне с текстови съобщения, като покритието за глас и данни ще бъде последвано през следващите години", заяви T-Mobile.

Партньорството между SpaceX и T-Mobile беше обявено през август 2022 г. Тогава Мъск заяви, че то може да осигури бета-услуга преди края на 2023 г. През март 2023 г. компаниите заявиха, че все още планират да тестват услугата преди края на годината, но по-късно стана ясно, че това няма да се случи преди 2024 г.

Снимка: SpaceX

Виж още: YouTube иска да помислите преди да публикувате хаплив или обиден коментар