5G не промени веднага света по начина, по който някои оператори ни обещаха, че ще го направи. И все пак не може да се отрече, че пълните ползи от прехода на 4G към 5G ще се увеличават непрекъснато през следващите няколко години, тъй като обхватът става все по-обширен. Междувременно изследователите от института Georgia Tech наскоро излязоха с вълнуваща и нова употреба на 5G сигнали, която няма нищо общо с подобряването на скоростта на изтегляне на филми.

Университетските инженери измислиха начин да използват енергията от 5G сигналите и да ги превърнат в нещо като миниатюризиран източник на енергия.

Докато събирането на достатъчно мощност от 5G е възможно с гигантски антени, изследователите успяха да измислят своя собствена антенна система в много по-малък пакет. Друго ограничение, което инженерите на Georgia Tech успяха да заобиколят, е, че предишните конструкции на антените са успели да съберат енергия от 5G само ако е имало пряка видимост към 5G базова станция.

„Решихме проблема с възможността да гледаме само в една посока със система, която има широк ъгъл на покритие“, каза старшият изследовател Алън Ейд.

„С това нововъведение можем да имаме голяма антена, която работи на по-високи честоти и може да получава мощност от всяка посока. Посоката няма значение, което я прави много по-практична.“

В този случай данните от изследователския екип на Georgia Tech сочат, че новата им антенна технология води до 21 пъти увеличение на събраната мощност в сравнение с предишните проекти.

Чрез събирането на енергия от въздуха изследователите предполагат, че тяхното откритие ще може да захранва устройства, които могат да се носят, както и джаджи, базирани на IoT концепцията. И след като 5G покритието стане повсеместно, изследователите вярват, че технологията ще отвори вратата за захранване на батерията на всички тези апарати буквално „по въздух“ при поискване.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни