Модерните технологии взеха първата си „жертва“ на световни финали. Благодарение на видео арбитрите (Video assistant referees или VAR) Франция срази с 2:1 Австралия в мач от Група С. Историческият момент дойде в 57-ата минута в Казан, когато Антоан Гризман бе фаулиран около границата на наказателното поле на „кенгурутата“. Повторението показа, че става въпрос за дузпа, а не за пряк свободен удар. Лично звездата на „Атлетико“ (Мадрид) изпълни статичното положение, а ударът му бе безпогрешен.

В 80-ата минута Франция поведе с 2:1. До края на срещата Астралия се вдигна на щурм, но не успя да се добере до изравнително попадение.

Видео арбитражът навлиза все по-осезаемо във футбола. След като VAR вече се прилага в някои от големите първенства на Стария континент, сега ще бъде в помощ и на реферите на Мондиала в Русия.

Системата за видео повторения няма да може да се ползва безконечно. Очертани са граници, в които съдиите ще могат да се допитват до нея. Сред тях са голове, дузпи и директни червени картони, както и случаите със сгрешена самоличност, при които е показан червен или жълт картон на грешен футболист.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Google спира Android поддръжката на Huawei

1297 | 19.05.2019
Още от Tech

AI софтуер на Google открива рак по-ефективно от рентгенолозите

5 | 21.05.2019