На CES 2018 Бриджит Карлин от IBM, в панел заедно с Нед Финкъл от Nvidia, говори за нещо, което вълнува много хора днес: промяната на работната сила в бъдеще, когато изкуственият интелект (AI) и роботите ще са много по-разпространени. Според двамата това е бъдеще, което в известна степен е тук, но в никакъв случай не трябва да ни плаши.

Карлин наблегна на това, че машините се появяват като подкрепящи човека, а не като фактори, които търсят да заемат неговото място. Разбира се, чисто технически те подменят работници, изпълнявайки по-бързо и неуморно физическите им задължения, но това се случва от векове. Това, което човекът трябва да разбере, според Финкъл и Карлин е своята нова роля като регулатор на машината – този, без който тя не може. Карлин добави, че независимо от страховете, че машините ще завземат работните места на хората, бъдещето е „човек плюс машина, а не човек срещу машина“ и това е вид необходима еволюция.

За Карлин най-ценната роля на суперкомпютъра Watson на IBM е да дава анализи на данни и интуитивни решения за конкретни проблеми. Тя добави, че най-важното към момента е обучението на хората в специални програми за работа с изкуствен интелект – за да се разрасне и „обучи“, той има нужда от хора, които да работят с него. Получава се завършен кръг, в който продуктивността зависи от адаптивността. „Образованието е най-важното в настоящия момент, както и да подготвим следващото поколение служители – още от момента, в който са студенти, така че да имат следващото ниво умения, необходими, за да работят добре с машините“. Причината е, че възникват нови, непознати до този момент позиции, в които човекът трябва да си партнира с AI и почти да се слее с него. На панела се адресираха още необходимостта от регулации спрямо личните данни, достъпвани от AI.