Високоразвит изкуствен интелект анализира всеки международен футболен мач, който се е играл от 1872 г., разиграва над един милион симулации на Световното първенство по футбол и даде на Англия само 5.7 процента шанс да запише иметo си в историята на футбола това лято.

Специалистите по AI от Blue Yonder обърнаха вниманието на мощното си AI решение към футбола и определиха Бразилия като фаворит за слава в Русия с шанс за победа от 22.5 процента. Испания е на второ място с 11.1 процента, като Аржентина (9.5 процента), Германия (9.3 процента) и Франция (7.8 процента) следват.

Кристиян Хааг, футболен фен и консултант в Blue Yonder, обяснява как компанията постига своите заключения:

"Прекарваме по-голямата част от времето си, като използваме AI, за да направим стотици милиони ежедневни изчисления, за да прогнозираме търсенето на клиентите и да оптимизираме ценообразуването на търговците на дребно. Естествено, искахме и да се опитаме да предвидим непредсказуемите световни първенства, използвайки възможностите на AI. Взехме данните от всеки наличен международен мач от 1872 г. и след това изпълнявахме симулации, отразяващи различни резултати за всеки мач за всичките 32 отбора, в три варианта: отбор 1 е определен за победител, отбор 2 е печеливш или мачът е равен. Извършихме над един милион симулации и изчислихме шансовете на отборите да спечелят или завършат второ място на груповата фаза и да достигнат всеки етап от турнира."

Докато феновете на Англия най-вероятно няма да празнуват на стадион "Лужники" на 15 юли, те могат поне да се надяват да опитат победата в първия мач срещу Тунис, когато започва кампанията им. AI оракулът на Blue Yonder им дава шанс 65.8 процента да спечелят срещу "Орлите на Картаген", 20.7 процента за равенството и само 13.5 процента риск от загуба. С ясен втори мач срещу Панама (71.1 процента шанс за победа) всички погледи ще бъдат към сблъсък с Белгия, за да се определи победителят в група Г.