Потребител във форум за хакери публикува безплатно онлайн телефонните номера и личните данни на стотици милиони потребители на Facebook.

Изложените данни включват лична информация за над 533 милиона потребители на Facebook от 106 страни, включително над 32 милиона записи за потребители в САЩ, 11 милиона за потребители в Обединеното кралство и 6 милиона за потребители в Индия. Те включват техните телефонни номера, идентификатори на Facebook, пълни имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи - имейл адреси.

Сайтът Business Insider прегледа извадка от изтекли данни и провери няколко записа, като съпостави телефонните номера на известни потребители на Facebook с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Също така е проверил данните чрез тестване на имейл адреси от набора от данни във функцията за възстановяване на паролата на Facebook, която може да се използва за частично разкриване на телефонния номер на потребителя.

Изтеклите данни могат да предоставят ценна информация на киберпрестъпниците, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги измамят, за да предадат идентификационните данни за влизане в профили, твърди Алон Гал, технически директор на фирмата за разузнаване в областта на киберпрестъпността Hudson Rock, който за пръв път откри изтеклите данни в събота.

„База данни с такъв размер, съдържаща лична информация като телефонни номера на много потребители на Facebook, със сигурност би довела до лоши актьори, които се възползват от данните, за да извършат атаки за социално инженерство [или] опити за хакване“, казва Гал.

Facebook не отговори веднага на множеството искания за коментар.

Това не е първият път, когато огромен брой телефонни номера на потребители на Facebook са открити онлайн. Уязвимост, която беше разкрита през 2019 г., позволи на милиони хора да бъдат изтрити от сървърите на Facebook в нарушение на условията за ползване. Facebook заяви, че уязвимостта е закърпена през август 2019 г.

Facebook по-рано обеща да предприеме мерки срещу масовото събиране на данни, след като Cambridge Analytica използва данните на 80 милиона потребители в нарушение на условията за ползване на Facebook, за да насочи политически реклами към избирателите на изборите през 2016 г.

Снимка: Dronamics

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни