Основателят на Twitter Джак Дорси продаде на онлайн търг първия си пост в социалната мрежа за 2.9 милиона долара. Постът, гласящ just setting up my twttr, или "създавам акаунта си в Twitter", се продаваше в платформата Valuables от 5 март. Той бе закупен от базирания в Малайзия предприемач Сина Естави. След продажбата постът си остава видим за всички, докато Дорси и Twitter решат да го оставят онлайн.

Дорси обяви по-рано този месец, че ще пусне на търг първия си пост, като постъпленията ще отидат във фонда Giving Directly Africa Response. В понеделник Дорси потвърди, че е дарил 50 биткойна на организацията, която помага на хората, засегнати от пандемията от коронавирус на континента.

Продажбата му стана възможна с появата на нов дигитален формат, който позволява да се асоциира със сертификат за автентичност всеки виртуален обект, било то изображение, снимка, анимация, видео или музикално парче.

Този сертификат е на теория ненакърним и не може да му се извади дубликат. Естави e предложил и 1.1 милион долара за пост в Twitter на шефа на компанията Теslа Илон Мъск. На 11 март дигитална творба на американския творец Майк Винкелман се продаде за 69.3 милиона долара в аукционната къща "Кристис". Индийският предприемач Винеш Сундаресан после каза, че е нейният нов собственик.

Снимка: Pikrepo

Виж още: YouTube иска да помислите преди да публикувате хаплив или обиден коментар