Илон Мъск обяви, че електрическият камион Tesla Semi с пробег от 800 км ще започне да се доставя тази година. След като представи Tesla Semi през 2017 г., компанията за първи път опита да стартира началото на производството през 2019 г.

Това беше отлагано много пъти, но през лятото на 2020 г. главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че „е време да доведем Tesla Semi до масово производство“. Миналото лято стана ясно, че Tesla е постигнала напредък към производството му с малък обем близо до Gigafactory Nevada.

Малко след това Tesla представи нов малък автопарк от електрически камиони Tesla Semi, но компанията заяви, че е изместила стартирането на програмата Tesla Semi за 2022 г. поради ограничения в доставките на батерии. Макар да изглежда, че Tesla произвежда нови електрически камиони в малък обем, не беше ясно дали компанията ще се придържа към новия си график за доставка на първите си бройки на клиентите през 2022 г., тъй като по-късно Мъск каза, че не очаква нови продукти да бъдат доставени през 2022 г. тъй като Tesla се фокусира върху увеличаване на производството на Model 3 и Model Y.

Сега в изненадващо съобщение в Twitter Мъск каза, че Tesla ще започне да доставя Tesla Semi с пробег от 800 км тази година.

Главният изпълнителен директор направи коментара във връзка с неговия „Главен план, втора част“, където за първи път спомена идеята Tesla да изгради електрически камион. Под „доставка“ човек би предположил, че Мъск говори за това, че Tesla ще доставя електрическия камион на клиентите. Компанията приема поръчки за камиона от 2017 г. и натрупа значителен списък с кандидати.

Не е ясно кой ще получи Tesla Semi пръв, но PepsiCo е вероятен претендент.

След пускането на пазара на Tesla Semi през 2017 г. PepsiCo направи една от най-големите поръчки за Tesla Semi: 100 електрически камиона, които да добави към своя автопарк. Компанията планира да използва 15 от тези камиони за проект за превръщане на своя обект в Модесто, Калифорния, в съоръжение с нулеви емисии.

Миналата година PepsiCo заяви, че очаква да приеме доставките на тези 15 камиона Tesla Semi до края на годината, преди те да бъдат отложени отново. Макар че компанията не получи своите камиони Tesla Semi миналата година, Tesla инсталира Megacharger станция за камионите в своето съоръжение в Модесто, което показва, че доставките наближават.

Снимка: Tesla

Виж още: Tesla загатна за хуманоидния робот Optimus с ново изображение