Tesla даде актуализация за своите биткойн активи в нова заявка на пред американската Комисия за ценни книжа, потвърждавайки, че сега държи 1.99 милиарда долара в криптовалутата. В началото на 2021 г. Tesla инвестира 1.5 милиарда долара в биткойн. Малко след това автомобилният производител започна да приема криптовалутата като плащане за нови превозни средства. Няколко дни по-късно обаче Tesla направи крачка назад с криптоплановете си, като премахна опцията за плащане с биткойн. Компанията отбеляза загриженост относно енергийните нужди на биткойн мрежата:

"Tesla спря покупките на превозни средства с биткойн. Ние сме загрижени за бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив и транзакции на биткойн, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всяко гориво".

Това е притеснение, което много членове на общността на Tesla споделиха, когато Tesla за първи път обяви инвестицията си в биткойн, и мнозина бяха ядосани от факта, че компанията не е помислила за това на първо място. По това време Tesla отбеляза, че не продава своя дял в биткойн и че планира да възобновят приема на биткойн плащания, след като мрежата покаже по-висок микс от възобновяема енергия.

Миналото лято главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че вярва, че Tesla ще възобнови плащането в биткойн, тъй като вижда подобрения в енергийния микс от източници при добива му. Това все още не се е случило, но Tesla държи криптовалутата и даде актуализация в последната си документация пред регулатора, публикувана наскоро.

Автомобилният производител потвърди, че при текуща стойност и след продажбата на част от дела си като тест за ликвидност, сега държи около 2 милиарда долара в биткойн:

"През годината, приключила на 31 декември 2021 г., закупихме и получихме 1.50 милиарда долара биткойни. През годината, приключила на 31 декември 2021 г., регистрирахме 101 милиона долара загуби от обезценка на такива цифрови активи. Реализирахме също печалби от 128 милиона долара във връзка с продажбата на част от нашите активи през март 2021 г. Тези печалби са представени нетно от загубите от обезценка при преструктуриране и други в консолидирания отчет за дейността. Към 31 декември 2021 г. балансовата стойност на държаните ни цифрови активи е 1.26 милиарда долара, което отразява кумулативни обезценки от 101 милиона долара. Справедливата пазарна стойност на такива цифрови активи, държани към 31 декември 2021 г., е 1.99 милиарда долара".

Миналата година стойността на Tesla поскъпна за кратко с над 1 милиард долара в биткойн по време на скок в цената.

Оттогава биткойн заедно с по-широкия крипто пазар се сринаха, но цените отново се покачват през последните няколко седмици – като биткойн се повиши с 15 процента само през последната седмица.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеХакерска магия изпари 300 млн. долара в криптовалута при една от най-големите дигитални кражби