Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за BuzzFeed News за пръв път направи оценка за твърденията, че неговата компания е била жертва на атака, извършена от китайското правителство. И в един безпрецедентен ход за компанията той призова за оттегляне на историята, която лансира това твърдение.

По-рано този месец Bloomberg Businessweek публикува разследване, в което се твърди, че китайските шпиони са компрометирали около 30 американски компании чрез вкарване на зловреден чип в сървъри, свързани със Силициевата долина, по време на производството им в Китай.

Чиповете, предаде Bloomberg, позволиха на нападателите да създадат "скрита врата" във всяка мрежа, разположена на сървър, в който са били вградени. Apple се твърди, че е сред атакуваните компании. Според Bloomberg компанията открила някои саботирани хардуерни устройства през 2015 г. и незабавно прекъснала връзките си с продавача Supermicro, който го доставя, след което съобщава за инцидента на ФБР.

Apple обаче твърди, че това не е вярно - в коментар към Bloomberg и в писмо до Конгреса, подписано от вицепрезидента на Apple за информационната сигурност Джордж Статакопулос. В същото време Bloomberg стои твърдо зад историята си и дори публикува последващ материал, който подкрепя претенциите на оригинала.

Резултатът е задънена улица между някои от най-мощните корпорации в света и високоуважаваната новинарска организация дори и в контекста на въпроси от Конгреса. В четвъртък вечер един видимо възмутен Тим Кук допълнително засили напрежението в отговор на запитване от BuzzFeed News.

"Няма истина в тяхната история за Apple", каза Кук на BuzzFeed News в интервю по телефона. "Те трябва да направят правилното нещо и да оттеглят материала."

Това е необичайно изявление на Кук и Apple. Компанията никога преди това не е призовавала публично за оттегляне на новинарска история (въпреки че може да го е направила при закрити врата) - дори и в случаите, когато историите са имали големи грешки или са били демонстративно фалшиви.

Макар че те са необичайни, коментарите на Кук подчертават продължаващото лично участие на главния изпълнителен директор в реакцията на Apple към историята и нарастващото му разочарование, че опровержението на компанията е било пренебрегнато от Bloomberg.

 

Тагове: