Изпълнителният директор на Apple Тим Кук официално стана милиардер. По данни от индекса на милиардерите на Bloomberg състоянието на Тим Кук наскоро е превишило 1 милиард долара: нещо, което е доста рядко за изпълнителен директор, който не е участвал в основаването на компанията, която управлява. Прогнозата е направена на база пазарното състояние и различните финансови отчети на Apple и самия Тим Кук.

Голямата част от парите на Тим Кук идват от заплати и премии, които е получил, откакто се присъедини към Apple през 1998 г. Още в първия си ден начело на гиганта Тим Кук получи пакет от акции в Apple, които в момента струват около 375 милиона долара. Приходите от вече продадени акции, дивиденти и други компенсации добавят още 650 милиона долара към неговото богатство, което по този начин надвишава 1 милиард долара. Очаква се до няколко месеца към тях да се прибавят още 100 милиона долара, които Тим Кук ще получи като плащания по акциите си.

Новият милиардерски статус на Тим Кук идва в момент, когато акциите на Apple скочиха с 5 процента, доближавайки общата пазарна оценка на гиганта на 2 трилиона долара.     

Снимка: shutterstock

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone