Ако миналата година ви бях казал, че през тази китайско приложение за създаване на кратки видеа ще се превърне в световен хит, толкова голям, че Доналд Тръмп ще се опита да го забрани в САЩ, като по този начин помага на Microsoft да го закупи, колко от вас щяха да ми повярват? А също така Twitter ще се намеси от нищото, също имайки намерение да го купи, въпреки че въпросното приложение струва повече от него. Добре че е 2020 и вече нищо не може да ни изненада. Това дори е едно от по-нормалните събития през тази година.

Нека да систематизираме малко събитията, започвайки от Microsoft. От компанията потвърдиха, че разговарят с TikTok относно възможността да придобият собствеността върху операциите на територията на САЩ. Това доведе до моментално увеличаване на акциите на компанията със 77 милиарда долара. Това прави обща стойност над 1.6 трилиона.

Според ултиматума, поставен от Доналд Тръмп, Microsoft трябва да са завършили сделката с ByteDance, сегашните собственици, до 15 септември. Според CNBC става дума за договорка на стойност между 10 и 30 милиарда долара, в зависимост за какъв процент ще си стиснат ръцете двете компании. Ако цената попадне в горната граница на това предположение, то това ще е най-голямата покупка в историята на Microsoft. За сравнение компанията плати 26.2 милиарда за LinkedIn, 8.5 милиарда за Skype и 2.5 милиарда за Minecraft (и по-точно Mojang, студиото собственик).

Microsoft закри стрийминг приложението си Mixer миналия месец. Още не е ясно къде точно в плановете им попада TikTok. Може да е просто още една платформа за промотиране на Xbox Series X, но това би било минимумът. При всички положения ще е интересно да се види как би било вградено приложението в екосистемата на американската компания.

А докато всички чакаме развръзка по тази сюжетна линия, на повърхността изплува нов играч. И то не кой да е, а Twitter, който преди няколко години уби Vine, може би най-близкото до предшественик на TikTok. Wall Street Journal съобщава, че от компанията са заинтересовани от евентуално обединяване с американската дивизия на китайското приложение. Работата е там, че Twitter е много далеч от финансовите възможности на Microsoft и почти сигурно ще се нуждае от външни инвеститори, за да може да се стигне до споразумение. От друга страна компанията от Редмънд иска не само американския дял на TikTok, но също така и тези в Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Вече установихме каква би била стойността на евентуална сделка, но според някои специалисти цената би могла да достигне 50 милиарда долара. Това е много важна подробност, понеже в момента Twitter е оценявана на 29 милиарда. Това значи, че Microsoft струва колкото 55 компании с размерите на Twitter. Но от компанията не искат да се съсредоточавате върху финансовите параметри. Вътрешни хора, запознати с положението спрямо TikTok, са споделили пред Wall Street Journal, че точно защото социалната мрежа не е в лигата на Microsoft, няма да има такъв вот на недоверие относно мотивите ѝ, ако бъде отправена оферта.

Reuters на свой ред съобщава, че един от основните инвеститори в платформата има интерес към подобна сделка и би ударил едно стабилно финансово рамо. Тъй като китайското правителство забрани Twitter в страната още през 2009 г., няма как да бъде упражняван какъвто и да е натиск от тази посока.

Wall Street Journal съобщава още, че Microsoft са големият фаворит в тази ситуация не само заради финансовите си възможности, но и защото вече са в напреднала фаза на преговори. Става дума за седмици в заседателните зали заедно с представители на ByteDance. От гледната точка на Twitter си остава леко иронично, че в момента преследват тази сделка, след като през 2017 г. се отказаха от Vine в опит за намаляване на разходите и преструктуриране. Възможно е да има и голяма доза разкаяние, след като платформата доминираше в този сегмент, в който сега просперира TikTok.

ByteDance имат само няколко седмици да продадат американския дял на приложението си, след като президентът Тръмп изяви притеснение, че TikTok би могъл да бъде ползван за шпионаж на милиони американски потребители. Обвинения, които никога не са били потвърждавани. Срокът да се смени собствеността до 15 септември дори не бе най-странното решение. Доналд Тръмп поиска още САЩ да получи дял от евентуална сделка, което хвана неподготвени дори вътрешното управление поради липса на основателни мотиви за искането. Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи през следващите седмици, затова може само търпеливо да наблюдаваме развръзката.

Снимка: shutterstock

Вижте още: TikTok завежда дело срещу американския президент заради забраната на популярното приложение