Очаква се базовият модел iPhone 14 (и неговият по-голям аналог) да се придържа към чип A15 тази година, докато моделите Pro ще получат A16. Това предполага, че производителността на iPhone 14 Pro може да бъде значително по-добра от базовите модели.

Има много догадки какво може да означава това по отношение на производителността на iPhone 14 Pro, но е възможно поне да получите груба представа за това.

Сега Джейсън Крос от Macworld даде своята прогноза, правейки сравнения с iPhone 13 Pro.

Първо, няма никакви догадки, когато става въпрос за процеса на производство на чипове: най-модерният процес на TSMC е 5nm процес от трето поколение, известен като N4P. Това предлага известен скок на производителността, но сравнително скромен.

Очаква се обаче телефонът да получи по-бърза памет. Още през март анализатор на тема Apple каза, че моделите iPhone 14 Pro ще получат надстройка от LPDDR4 до LPDDR5. Това е по-бързата памет, която Apple използва в чиповете M1 Pro и Max.

Крос обсъжда възможната поддръжка на ARMv9, но смята, че е малко вероятно да има осезаема разлика, преди да премине към производителността на GPU. Той смята, че потенциално допълнително ядро, архитектурни подобрения и достъп до по-бърза памет ще доведат до обичайното подобрение тук.

Има една очаквана функция на iPhone 14 Pro, която ще се нуждае от цялата процесорна мощност, която може да получи: 48 MP сензор за камера, поддържащ 8K видео. И Куо, и колегата му анализатор Джеф Пу очакват това да бъде част от главната камера. Следователно Крос очаква по-голямата част от допълнителната производителност да се фокусира върху обработката на изображения и AI, което да засили възможностите за мобилна фотография от високо ниво.

Снимка: Unsplash

Виж още: Цели три спрени от производство продукта на Apple се готвят за неочаквано завръщане 

 

Тагове: