Разработчиците на Android са най-добрите. Дайте им малко време и те ще измислят инструменти, за които дори не сте знаели, че са възможни. Например това приложение твърди, че може да ви каже дали водоустойчивите пломби в телефона ви са все още непокътнати. Water Resistance Tester е налично за безплатно изтегляне в Play Store.

Програмистът Ray W използва данни от сензора за барометрично налягане, който сега е вграден в повечето телефони от висок клас, като помощ при определяне на вертикалното местоположение. Минутните разлики в това налягане могат да помогнат с различна степен на точност да се провери дали вградените в телефона с IP рейтинг пломби за защита от проникване са все още непокътнати.

Тестът изисква от потребителя да остави телефона за момент, след което да натисне здраво върху две точки на екрана. Чрез измерване на разликите в налягането се казва, че може да се разбере дали уплътненията са все още надеждни. Той трябва да работи на всеки телефон с IP рейтинг и може да се адаптира към физическите промени - можете да го тествате сами, като извадите трея на SIM картата си, което трябва да върне отрицателен резултат дори след като приложението е дало одобрение преди това.

Ray W не дава гаранции в приложението и резултатите вероятно няма да повлияят на компания, която е решила, че не иска да спазва гаранция. Така че вероятно не трябва да използвате това като зелена светлина, за да потапяте устройство, особено ако е от по-старите модели.

Но текущите резултати от потребителите са впечатляващи. Отзивите на Play Store отбелязват, че телефоните без фабричен IP рейтинг наистина връщат отрицателен резултат, а при тези, които са имали защита, но са имали ремонт на екрана, пломбите вече не функционират. Приложението Water Resistance Tester е безплатно с минимални реклами. Дарение от 99 цента ги премахва, но можете да бъдете по-щедри, ако искате.

Снимка: Android Authority

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера