Ако бъде прието като закон, ново предложение в американския Конгрес ще забрани на Apple да предлага на своя iPhone предварително инсталирани свои приложения като Pages, Music и Maps.

По-рано този месец Конгресът започна обсъждането на пет антимонополни закона, които трябва да ограничат властта върху пазара на технологични гиганти като Apple. Според един от тези проектозакони компанията няма да може да инсталира предварително своите приложения, ако те се конкурират с други приложения в App Store. Идеята е, че потребителите трябва да имат еднакво лесен достъп до всяка програма със сходна функционалност и Apple не трябва да използва своята монополна позиция на пазара, за да наклони везните към собствените си продукти и услуги.

Вместо автоматично да зарежда предварително приложения, Apple трябва да предлага своите програми заедно с чужди алтернативи. На практика това означава, че ако искате да инсталирате iMessage, ще получите предложение да инсталирате и WhatsApp, а вместо FaceTime ще имате опция за Zoom и Skype.

Същият закон ще засегне и Amazon, който управлява дигитален пазар, където едновременно предлага чужди и свои продукти, които се конкурират.

Снимка: Apple Insider

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

Тагове: