За съжаление Play Store не е особено сигурно платформа. Предвид че броят на приложенията там се измерва в много нули и се увеличава постоянно, е нормално периодично да научаваме за пробиви в защитата на Google. Специалист по киберсигурност обяви, че е открил 10 популярни приложения, които съдържат различни варианти на троянски кон. Въпреки че изглеждат безобидно според името и описанието си, всяко приложение е специално проектирано да открадне данните ви за логване във Facebook през телефона.

Следните приложения, някои от които сваляни стотици хиляди пъти, съдържат разновидности на троянски кон:

PIP Photo от Lillians — 5 000 000+ сваляния

Processing Photo от chikumburahamilton — 500 000+ сваляния

Rubbish Cleaner от SNT.rbcl — 100 000+ сваляния

Horoscope Daily от HscopeDaily momo — 100 000+ сваляния

Inwell Fitness от Reuben Germaine — 100 000+ сваляния

App Lock Keep от Sheralaw Rence — 50 000+ сваляния

Lockit Master от Enali mchicolo — 5000+ сваляния

Horoscope Pi от Talleyr Shauna — 1000+ сваляния

App Lock Manager от Implummet col — 10+ сваляния

Експертът е уведомил Google и изглежда, че към момента всички тези приложения и профилите на техните създатели са премахнати от Play Store. Независимо от това обаче статистиките на дигиталния магазин сочат, че въпросните програмки вече са били инсталирани на приблизително 6 милиона Android устройства, повечето от които нискобюджетни. Подобно приложение на име EditorPhotoPip, което вече е свалено от Play Store, все още е налично от алтернативни сайтове за сваляне.

Според учените всички уличени програми са били напълно функционални, що се отнася до официално рекламираната им цел, което ги прави особено ефикасни като малуеър. Случката е още един урок за това винаги да внимавате дори когато сваляте уж проверени приложения от магазина на Google.

Снимка: Android Police

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот