Всяка година в края на януари Службата на търговския представител на САЩ (USTR) публикува своя годишен преглед на така наречените "пазари с лоша репутация", известни с връзките си с престъпленията срещу интелектуалната собственост.

Подобно на предишните години, в изданието за 2023 г., се изтъкват "ярки и показателни" примери за предимно онлайн сайтове и услуги, които или участват пряко в пиратството, или го улесняват, или просто си затварят очите за нарушенията, докато се възползват от тях. Докладът на USTR има за цел да мотивира правителствата и различните участници в частния сектор да предприемат подходящи действия, когато това е възможно, за прекъсване и ограничаване на нарушенията.

Прегледът на известните с нарушенията си пазари за 2023 г. показва, че за малцина постоянни участници ежегодните появявания в списъка вече се считат за по-вероятни от внезапните отсъствия. The Pirate Bay присъства отново, същото важи и за гиганта в стрийминга Fmovies и хранилището за академични изследвания Sci-Hub. Базираното в Русия трио Rapidgator (хостинг на файлове), RuTracker (торенти) и VK, най-голямата платформа за социални медии в Русия, също запазват местата си. След необяснимо отсъствие през 2021 г. YTS.mx отново се появи в доклада миналата година. Както се очакваше, най-посещаваният торент сайт в интернет също се появява в тазгодишния доклад.

Редовните читатели на докладите на USTR вече са забелязали отсъствието на бившия торент гигант RARBG. След като през предходните седем години сайтът беше включен в списъка на известните пазари, през май миналата година той внезапно спря работа, което предизвика шокови вълни в пиратската екосистема. Конкретните причини за края на RARBG остават неясни.

Независимо от това мястото на RARBG в доклада вече е заето от нов участник - TorrentGalaxy, популярен торент сайт, който безпроблемно се справи с допълнителните потребители и внезапното увеличаване на трафика, когато RARBG неочаквано изчезна миналата година. Съобщава се, че TorrentGalaxy е хостван в Румъния и е затвърдил позицията си на един от най-посещаваните торент сайтове в света.

Сред другите отсъстващи тази година са известният с мачовете си от Висшата лига iStreamtoWatch и LalaStreams, който отпадна след принудителни действия от страна на правителството на САЩ. USTR също така подчертава значителните действия по правоприлагане през 2023 г. срещу някои от най-големите чуждестранни платформи за пиратство. Те обаче са придружени от важни уговорки.

Макар че смекчаването на последиците от действия по правоприлагане не е нещо ново за пиратските сайтове, днешната "реакция на хидрата" може да се осъществи със зашеметяваща скорост и мащаб. За някои от тях устойчивостта вече е заложена, а за тези, които са базирани в проблемни юрисдикции, дори по-бавната реакция може да се окаже ефективна.

През 2023 г. Алиансът за творчество и развлечения се насочи към сайтове, работещи под марката Cuevana3, които бяха включени в предишни доклади за печално известните с неспазване на авторски права пазари. Както отбелязва USTR, операцията е имала незабавен успех, макар и по същия начин, по който са били и предишните операции, насочени към сайтове с марката Cuevana; първоначално атрактивни, но в крайна сметка временни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете