The Unicode Consortium е неправителствена организация, отговорна за дигитализирането на езиците по света. Това означава, че тя отговаря за т.нар. емоджита – „език“, който над 90 процента от населението на света използва.

Днес организацията обяви десетте най-популярни емоджита по света за 2021 г. Класацията винаги е любопитна, но тази година е особено интересна, защото миналата година тя просто липсваше. Ето защо това е първият път от 2019 г., когато можем да видим подобни данни.

Случайно или не, най-популярното емоджи от 2021 г. е същото като през 2019 г. лице със сълзи от радост. Според данните употребата на тази иконка е останала все така висока. Аналогично, емоджито на второ място – червеното сърце – също е останало еднакво популярно за тези години. За сметка на това обаче иконката с две сърца, която бе на 7-о място през 2019 г., сега изобщо не е в топ 10. На свой ред палецът нагоре скача от 10-о чак на 4-то място.

Освен стандартния топ 10 емоджита за 2021 г. The Unicode Consortium публикува и данни за отделните категории. Така например най-използваното емоджи, свързано с дрехи и аксесоари, е корона, а при животните – пеперуда. Най-малко популярната категория пък са флаговете, а най-малко популярната подкатегория са флаговете на отделните държави.

Въпреки че тази година не влиза в топ 10, иконката с молещо лице е скочила от 97-о чак на 14-о място за две години. 

Снимки: Pikrepo

Виж още: Някой плати 650 000 долара за несъществуваща яхта в метавселената