По време на основното изложение на WWDC 2022 Apple показа една наистина интересна iOS 16. Бета-тестването на новата операционна система за iPhone започна преди три месеца, но за съжаление някои от ключовите функции няма да бъдат налични при самия старт. Същото се случи и миналата година, като не стана ясно дали е имало реални технически проблеми, или Apple просто реши, че все още не са готови. Имайки това предвид, ето функциите, които не трябва да очаквате да видите до по-късно тази година.

Преработеният екран за заключване на iOS 16 със сигурност е една от най-готините функции, пристигащи по-късно тази есен, но не всичко, което Apple визуализира с нея, ще бъде налично дори след няколко месеца. Според компанията тези две функции ще се появят по-късно тази година:

Live Activities: дейностите на живо ви помагат да сте в крак с нещата, които се случват в реално време, направо от вашия заключен екран;
API за Live Activities: следвайте текуща спортна среща или проследете напредъка на вашето пътуване или поръчка само с един поглед. Погледнете активностите на живо от любимите си приложения на трети страни с новия API за разработчици.

Без Live Activities, пристигащи с първата публична версия на iOS 16, App Clips няма да ги поддържа, когато стартира новата операционна система, въпреки че ще разполага с увеличен лимит на размера и точни предложения за местоположение в уиджетите Spotlight и Siri Suggestions.

Очаквана за iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura, Freeform също ще стартира по-късно тази година. С приложението Freeform потребителите ще имат място за диаграми и визуализация на нови проекти и сътрудничество в реално време, докато чатят чрез iMessage или FaceTime. Тази виртуална бяла дъска има достатъчно място за много хора, които работят заедно, като пишат или рисуват.

Game Center също няма да разполага с функции при стартиране на iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura, тъй като тези две функции ще се нуждаят от малко повече време.

Поддръжка на SharePlay: Игрите, които използват поддръжка за мултиплейър в Game Center, имат интеграция на SharePlay. Можете да започнете да играете автоматично с приятели във FaceTime разговор;
Интегриране на контакти: Контактите показват профилите на вашите приятели в Game Center. Докоснете, за да видите какво играят и постигат в игрите.

За iOS 16 и tvOS 16 поддръжката на Matter ще стартира едва по-късно тази година. Matter е нов стандарт за интелигентна домашна свързаност, който ще позволи на съвместимите аксесоари да работят безпроблемно заедно на различни платформи. Matter ще ви позволи да избирате от още по-съвместими аксесоари за интелигентен дом и да ги управлявате с приложението Home и асистента Siri на устройства на Apple.

За iPadOS 16 филтърът за фокусиране, който ще бъде способността да задавате граници в приложенията на Apple, като календар, поща, съобщения и Safari, за да начертаете граници за всеки активиран фокус, няма да стартира с първата версия на iPadOS 16.

Не на последно място, няколко дни след обявяването на датата на пускане на iOS 16 Apple каза, че iCloud Shared Photo Library няма да бъде достъпна при стартирането – най-вероятно поради забавянето на iPadOS 16 и macOS 13 Ventura.

Снимка: Apple

Виж още: Доставките на iPhone 14 Pro вероятно ще са едва през октомври