Забравете за картите и туристическите брошури; с тези умни маратонки ще трябва единствено да следвате краката си, пише News.com.

Интересният нов проект на нискотарифната компания EasyJet представлява чифт умни обувки, чието предназначение е да ви направляват, докато се разхождате из непознат град. Нежна вибрация ще ви извести за посоката, в която трябва да поемете.

Наречени Sneakairs, обувките са с вграден вибриращ сензор и се свързват по Bluetooth с GPS-а на вашия смартфон. След като посоката е указана, обувките ви направляват за пътя, по който трябва да вървите, и за завоите, които да направите, с помощта на вибрацията. Предвидена е и функцията "Погрешен завой", която трябва да ви алармира с все по-силна вибрация, че се отдалечавате от посоката, както и опцията за намиране на обратния път.

Мобилното приложение, което се свързва със Sneakairs, работи на заден фон в паметта на телефона ви, така че спокойно може да го оставите в джоба си и да не гледате картата на екрана му. То е налично само за iOS, но трябва да се появи и за Android. Засега обувките са в прототипна фаза.

Виж още: Технологията на Project Soli на Google вече работи и в умния часовник LG Urbane