Компютрите Apple-1 са рядкост и цените им са се увеличили значително през последните десетилетия, като работещите устройства струват над 700 000 долара. Сега специален компютър от първата партида Apple-1 със сериен номер, написан на ръка от Стив Джобс, е на търг.

Този Apple-1 включва оригиналния монитор, клавиатура Datanetics, модерен касетен интерфейс, захранване, кабели и репродукция на оригиналното ръководство, подписано от Стив Возняк и Роналд Уейн с надпис Think Different!

Междувременно е потвърдено, че серийният номер е написан от Стив Джобс.

„Тук е представен свещеният граал на колекционерството на стари компютри: първата партида Apple-1. Този компютър от първа партида е в работно състояние. Това предложение, което се намира на номер седем в регистъра на Apple-1, е единственият пример за първа партида, който е бил на търг от няколко години и е първият Apple-1, предлаган някога с удостоверен сериен номер (01-0050), написан на ръка от Стив Джобс“, гласи описанието.

Аукционната къща Goldin казва, че Apple-1 е преминал проверка относно техническата си изправност от бившия служител на Apple Даниел Котке (един от първите, които работят върху Apple-1).

Този рядък Apple-1 е на търг за малко повече от две седмици, като първата оферта е на стойност 250 000 долара.

Снимка: Goldin

Виж още: Apple иска работниците в Китай да започнат още по-рано сглобяването на iPhone 14

 

Тагове: