Тайвански медии съобщават, че Apple е помолила Foxconn да започне да набира работници за сглобяване на iPhone 14 по-рано от обичайното в Китай, успоредно с увеличаване на персонал, който отговаря за производството на iPhone 13 в завода в Джънджоу.

Foxconn отговори, като увеличи своя бонус за набиране на персонал с 30%, предвид че сегашният период обикновено е извън сезона за производството на iPhone.

United Daily News казва, че по принцип няма търсене на работници за сглобяването на iPhone по това време на годината, но тъй като основните заводи на Foxconn се намират в Джънджоу – град, който досега успя да избегне пълно блокиране заради COVID-19, – Apple иска да засили капацитета там за балансиране на загубеното производство на други места в Китай.

Foxconn обикновено предлага бонус за набиране на персонал от около 6500 юана (984 долара) на работници, които остават на пост за най-малко 90 дни, но сега го увеличи до 8500 юана (1286 долара). Въпреки че тези суми може да изглеждат малки, увеличената сума е доста над средната месечна заплата.

Като основен подизпълнител на iPhone Foxconn има набор от предпазни мерки за COVID-19, включително изискване за отрицателен тест за всеки, който влиза в завода: работник или посетител.

Една от ключовите тактики на COVID-19, възприети от Foxconn, е това, което е известно като производство в затворен цикъл. Повечето работници живеят в помещения в завода, остават там седмици наред, за да гарантират, че не могат да бъдат изложени на инфекция извън съоръжението. По-свободната версия, в зони с по-нисък риск, позволява на работниците да бъдат директно транспортирани до и от дома.

Твърди се, че Apple поддържа връзка с регионалното правителство, за да се съгласи с тези методи за разрешаване на производството на iPhone да продължи при бъдещи огнища на COVID-19. Докато целта на правителството е да изкорени инфекцията от страната, повечето са скептични относно осъществимостта на тази цел, а населението става все по-разочаровано от силно рестриктивните блокирания.

Apple предупреди по време на неотдавнашното си обявяване на печалбите, че редица странични фактори ще струват на компанията някъде межу 4 и 8 милиарда долара през текущото тримесечие.

Главният изпълнителен директор Тим Кук потвърди, че пет фактора засягат компанията:

Недостиг на компоненти
Прекъсване на производство заради COVID-19 в Китай
Слабости на валутния курс
Загуба на руски продажби
Инфлацията намалява покупателната способност на потребителите

Истински кошмарен сценарий би бил, ако се наблюдава голям недостиг и прекъсване на работа по време на производството на iPhone 14, така че има смисъл компанията да се стреми да въведе капацитета за сглобяване по-рано от обикновено, за да помогне за смекчаване на този риск.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Прекалената зависимост на Apple от Китай може да се окаже голямата грешка на Тим

 

Тагове: