Да се ​​каже, че времето на връх Еверест, най-високата точка на Земята, е „сурово“, би било подценяване. Това със сигурност не е място, където бихте очаквали да видите да лети компактен, стандартен потребителски дрон. Но дронът DJI Mavic 3 направи невъзможното и улови спиращата дъха красота на планината, както никога досега.

За този невероятен проект технологичният гигант DJI си партнира с китайската фотографска платформа 8KRAW.

8KRAW е компания, която наема фотографи и видеооператори от цял ​​свят за създаване на висококачествено съдържание за новинарски организации, филмови и телевизионни компании и рекламни агенции. Повече от 1000 творци допринасят за платформата всяка година.

Но летенето с дрон на връх Еверест е по-лесно да се появи като идея, отколкото да се осъществи в действителност. Не е изненада за никого, че почти всичко зависи от милостта на ветровете. Батерията на дрона се изтощава тревожно бързо при толкова студено време, а намаляващата плътност на въздуха намалява още повече мощта на витлото.

DJI обяснява, че е помогнала на 8KRAW да разработи подробен план за полета, който ще позволи на видеооператорите да направят най-добрия полет с дрон от срещата на върха. Въпреки че компанията не казва дали са направени някакви модификации на дрона, струва си да се подчертае, че Mavic 3 на цена от 2049 долара е проектиран от DJI като най-добрия инструмент за улавяне на света отвисоко.

От своята 4/3 CMOS камера Hasselblad и 28x хибридна камера с увеличение през своите многопосочни сензори за препятствия с максимален обхват от 200 метра до своите преработени батерии, които осигуряват до 46 минути полетно време, Mavic 3 осигурява звездни полетни характеристики и несравним опит в създаването на съдържание.

Във видеото по-долу ще видите как малкият дрон се издига до спиращите сърцето 9232 метра, за да улови ненадминатата природна красота на Еверест.

Снимка: DJI

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици