Производителят на дронове DJI вдигна завесата на най-новия си водещ дрон Matrice 30 или DJI M30. Ключовата точка за продажба тук е IP55 рейтингът на машината, която се рекламира да изпълнява своите въздушни задължения при температури, вариращи между отрицателни стойности и чак до изпепеляващите 50 градуса. Освен това DJI твърдят, че най-новото им предложение може да преодолее силни ветрове, порой от дъжд и дори ледено и снежно време на голяма надморска височина. И точно като дрона придружаващото устройство за дистанционно управление DJI RC Plus също е устойчиво на стихии с IP54-сертифицирана конструкция и може да се използва, докато вали.

В допълнение към своя устойчив дрон DJI също така пусна устойчиво на атмосферни влияния решение, наречено DJI Dock, което служи като станция за управление на мисията за зареждане и разгръщане на летателния апарат. Станцията позволява на дронове от серията M30 да покриват предварително програмиран маршрут за разузнаване и да се връщат автономно до станцията за сесии за презареждане. Вградената батерия осигурява около 41 минути полетно време с едно зареждане. DJI заявяват, че мобилната станция, която е с размери по-малко от 10 квадратни фута и тежи около 100 кг, може да осигури достатъчно заряд, за да може изцеден дрон да лети отново само за 25 минути. Очевидно това не е дрон за начинаещи.

Но не само дроновете от серията M30 се предлагат с трикове за защита от атмосферни влияния. DJI Dock има вътрешна кабина с контролиран климат, която може да доведе батериите на дрона до оптималната температура за зареждане дори ако външната температура падне до минус 15 градуса или се повиши до 120 градуса по Целзий. Корпусът, устойчив на прах и вода, е с рейтинг IP55, докато вътрешните компоненти предлагат защита на ниво IP67. Освен това има и 4G порт на докинг станцията и резервна батерия вътре, за да се гарантира, че дронът се връща безопасно при сценарии на прекъсване на захранването.

DJI продава M30 в два варианта. Базовият модел M30 започва от 10 000 долара, докато M30T ще струва на купувачите 14 000 долара и включва радиометрична термокамера. Що се отнася до хардуера за изображения, DJI M30 се предлага въоръжен с 48-мегапикселов модул, който разчита на 1/2-инчов CMOS сензор за камера, който може да осигури до 16x оптично увеличение и 200x цифрово увеличение. На борда има и 12-мегапикселова ултраширокоъгълна камера, която се намира до лазерен далекомер за по-точно разпознаване и позициониране на обекти от почти 1.2 километра разстояние. Основната камера също може да заснема 8K снимки, докато 4K видеоклиповете са ограничени до 30 кадъра в секунда.

Снимка: DJI

Виж още: Дроновете вече спасяват животи в Швеция