Персонален компютър Apple-1 – първият продукт, направен от прочутата компания, се продаде за половин милион долара на търг. Аукционът John Moran Auctioneers продаде уникалния екземпляр, поместен в разкошна дървена кутия.

От Apple-1 първоначално са създадени 200 бройки от Стив Возняк, а Стив Джобс ги сглобява и тества заедно със своята сестра. 175 от машините са продадени на цена от 666.66 долара, избрана от Возняк заради любовта му към повтарящите се цифри. Купувач на 50 бройки Apple-1 е Пол Терел, който притежава компютърен магазин в Маунтинвю, Калифорния. Той не бил доволен, че компютърът идва като комплект за сглобяване, но Стив Джобс го убедил, че може да го продава успешно, ако добави към него монитор.

Терел решил да сглоби няколко комплекта за себе си, преди да започне да ги продава, и така се появила въпросната бройка в кутия от екзотичното дърво коа, което се среща в Хавай. Всъщност известни са само 6 бройки от кутии от това дърво и този Apple-1 е една от тях.

Въпросният Apple-1 все още функционира и е имал само двама собственици. Първият е преподавател по електроника в колеж в Калифорния, който през 1977 г. продава компютъра на свой студент за 650 долара.

Все пак това не е най-скъпият Apple-1 компютър – през 2014 г. аукционът Bonhams продаде един за 905 000 долара.

Снимка: John Moran Auctioneers

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15