Европейските законодатели постигнаха споразумение, задължаващо всички телефони, таблети и камери, продавани в региона, да имат общ USB-C порт за зареждане. Новият закон ще се прилага и за iPhone моделите на Apple, които в момента използват Lightning порт за зареждане.

Съгласно изменените правила всички бъдещи смартфони, продавани в ЕС, включително iPhone, трябва да имат USB-C порт за зареждане до есента на 2024 г. Потребителите вече няма да се нуждаят от различно устройство за зареждане и кабел и могат да използват едно зарядно за всички малки и средни преносими електронни устройства.

Въпреки това правилата важат само за устройства, които се зареждат чрез кабел, а не за тези, които се зареждат само безжично.

„Днес превърнахме общото зарядно устройство в реалност в Европа! Европейските потребители бяха дълго разочаровани от множеството зарядни устройства, които се трупаха с всяко ново устройство. Сега те ще могат да използват едно зарядно за цялата си преносима електроника“, каза докладчикът на Европейския парламент Алекс Агиус Салиба.

„Горди сме, че лаптопи, електронни четци, слушалки, клавиатури, компютърни мишки и преносими навигационни устройства също са включени в допълнение към смартфони, таблети, цифрови камери, слушалки, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители. Добавихме и разпоредби за безжичното зареждане като следващото развитие в технологията за зареждане и подобрена информация и етикетиране за потребителите“, добавя той.

На купувачите ще бъде предоставена ясна информация за характеристиките на зареждане на новите устройства, което ще ги улесни да видят дали съществуващите им зарядни устройства са съвместими. Те също така ще могат да избират дали искат да купуват нови телефони със или без зарядно устройство. Не е ясно дали производителите ще трябва да имат и двете опции за опаковане в Европа, или ще бъдат задължени да предоставят зарядно устройство в кутията, ако купувачите искат такова.

„Тези нови задължения ще доведат до повече повторна употреба на зарядни устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползваните зарядни устройства се оценяват на около 11 000 тона електронни отпадъци годишно“, отбелязва Европейският парламент в прессъобщение.

Какво да кажем за по-старите телефони без USB-C портове? Новите правила на ЕС няма да се прилагат за продукти, пуснати на пазара преди новите разпоредби да влязат в сила след 24 месеца.

Снимка: Unsplash

Виж ощеПод натиска на ЕК iPhone 15 заменя Lightning с USB-C порт