Договорките за намаляване на емисиите на парникови газове (Протокола от Киото от 1997 г.) са в сила от години, но въпреки това обикновено са ограничавани от по-богатите нации. По-бедните страни са имали възражения, обвинявайки развитите държави в опит да избегнат отговорността си и да не платят за борбата с глобалното затопляне.

Най-сетне ново глобално споразумение е в ход. Общо 194-те страни - членки на ООН, се съгласиха да представят планове за намаляване на емисиите. Това се случи в Лима, Перу, където заседаваха преговарящите страни. Плановете трябва да бъдат внесени не по-късно от март 2015 г., а до ноември 2015 г. специалният панел към ООН за климата трябва да даде обратна връзка за внесените планове.

Според държавите споразумението отразява "различните отговорности и съответните възможности" на всяка страна. Освен това развитите държави трябва да осигурят финансова подкрепа на уязвимите развиващи се страни.

Ако всичко се случи по план, ООН ще има пълноправен пакт в рамките на една година. Глобалното съкращаване на емисиите на парникови газове трябва да спадне между 40 и 70 на сто към 2050 г., необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 2 градуса.

Това е важна стъпка и много страни скоро ще имат задължения да ограничат своите емисии, което би могло да доведе и до по-широко използване на чиста енергия и преминаване към екологично чист транспорт, макар в началото и само в обществената сфера.

Прочетете още: Китайски хакери разбиха мрежата за климатични прогнози на САЩ