В основният си доклад ООН (Организация на обединените нации) заявява, че последиците от изменението на климата се усещат по целия свят те най-вероятно ще бъдат „все по тежки, всепроникващи и необратими" в идните години. В доклада , публикуван от междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC), се стига до заключението, че покачването на глобалните температури вече имат ясни последици върху селското стопанство, здравето на хората и водните запаси на всички континенти, океани и екосистеми.

Тези ефекти ще стават все по-тежки във времето, поставяйки снабдяването с хранителни продукти, инфраструктурата и икономиките на сериозен риск. IPCC отбелязва, че за бедните държави ще бъде особено трудно, поради по-ниските добиви и по-малки водните запаси.

"Никой на тази планета няма да остане незасегнат от въздействието на изменението на климата", каза пред репортери председателката на IPCC Раджендра Пачаури.

Доклада, публикуван в Япония се основава на повече от 1200 рецензирани изследвания и е вторият от общо три, които IPCC ще пусне тази година. В подобен подробен доклад пуснат миналата година, от IPCC са установили, че хората са почти със сигурност виновни за повишаването на глобалните температури, призовавайки политиците да вземат по-големи стъпки за ограничаване на емисиите на парникови газове. Констатациите на IPCC вероятно ще играят важна роля в международните дискусии за борбата с изменението на климата през следващата година.

"Ако не предприемем нещо драстично и бързо, науката ни казва, че нашият климат и нашия начин на живот буквално са в опасност", каза в изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери, след публикуването на доклада. "Отричането на науката е злоупотреба", добави той.

Променящите се модели на валежите и топенето на ледовете вече изместват водните системи и много видове риба се придвижват до нови води, или изчезват. От друга страна повишаващите се нива на океаните заплашват крайбрежните общности, а топенето на вечните ледове в Арктика освобождава вековна органична материя, която ще се разпадне и ще освободи дори повече парникови газове, се отбелязва в доклада. Според IPCC, количеството на научните доказателства за ефектите от изменението на климата почти са се удвоили от 2007г. насам.

Тези ефекти са склонни да станат по-остри в бъдеще и да доведат до широко разпространените здравословни проблеми и конфликти и насилие за земя и ресурси. IPCC отбелязва, че много страни вече са започнали да се адаптират към изменението на климата, макар че той призова правителствата и предприятията да инвестират повече, за да се смекчат рисковете, които се предвиждат.

"Правителствата, фирмите и общностите по целия свят трябва да се опитат да се адаптират", казва в изявление Крис Фийлд, съпредседател на работната група №2 в IPCC. "Тези опити представляват отправна точка за по-смели, по-амбициозни адаптации, които ще бъдат важни, тъй като измененията в климата и обществото продължават да се променят."

 

Вижте как се е променил климатът през последните 60 години.