В края на миналата година китайският гигант Huawei продаде своята дъщерна марка Honor, за да избегне тя американските санкции срещу нея. Този ход позволи на Honor да работи с Qualcomm и Intel, чиито чипове и други компоненти да използва в телефоните, лаптопите и носимите джаджи, които компанията произвежда. Сега обаче Honor също може да бъде в беда.

Изглежда, че четири федерални агенции обмислят дали да поставят Honor в черния списък на Министерството на търговията, което ще попречи на компанията да работи с американски партньори. Иронично вотът е без победител: Пентагонът и Министерството на енергетиката са гласували "за", докато Министерството на търговията и Държавният департамент – "против".

В такъв случай решението явно ще бъде взето на политическо ниво и не е изключено по него да се произнесе дори самият американски президент Джо Байдън. Според привържениците на твърдата линия Вашингтон трябва да използва целия набор от инструменти, включително търговски санкции, за да не позволи на Китай и други страни да използват технологиите, за да навредят на националната сигурност и на външнополитически интереси на САЩ.

Аргументът, че Honor трябва да попадне в черния списък, е по-труден за прокарване, защото за разлика от някогашния си собственик Honor не продава телекомуникационно оборудване на оператори. Това означава, че компанията не участва в 5G търгове, които бяха в основата на решението срещу Huawei.      

Снимка: Honor

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността