Охладителите на SSD устройства се превръщат в норма, но бъдещите SSD модели може да изискват същата настройка за охлаждане на вентилатора като вашата графична карта. В публикация в блога си тайванската компания за електроника Phison подчертава значението на поддържането на високоскоростно съхранение хладно и как високите температури могат да повлияят на производителността на устройството.

Според главния технически директор на Phison Себастиен Жан радиаторите трябва да са достатъчни, за да поддържат PCIe Gen5 SSD дисковете хладни, но той казва още, че в крайна сметка ще „трябва да имаме вентилатор, който също изтласква въздух точно над радиатора“. Оттогава компанията премахна коментарите на Жан от блога, но все още посочва, че следващите поколения устройства може да изискват стабилни механизми за охлаждане.

Жан също предполага, че Gen5 може да отбележи края на живота за стандарта за конектор M.2 PCIe, тъй като тесните места пречат на потенциалните максимални скорости на SSD. Приемането на нов тип връзка може също да смекчи необходимостта както от радиатор, така и от вентилатор, тъй като ще позволи разсейване на топлината чрез проводимост на дънната платка, като същевременно повишава целостта на сигнала.

SSD технологията помогна на индустрията да се отдалечи от механичните твърди дискове, но изглежда, че дисковете може да имат въртящи се части относително скоро. Естествено, това би могло да направи нашите бъдещи устройства още по-жадни за мощност, особено ако GPU решение на Nvidia като GeForce RTX 4090 поглъща 600 W мощност самостоятелно.

Въпреки това необходимостта от отделно SSD охлаждане не е непременно лошо нещо, тъй като вероятно ще доведе до невероятни скорости и ще се възползва от производителността на компютъра за игри. Иновации като технологията BaM на Nvidia също се възползват от усъвършенстваните спецификации на устройството, тъй като ще позволят на графичните процесори да имат достъп до съхранение, без да използват вашия процесор като посредник.

Снимка: Phison

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие