Неотдавна научихме, че Samsung вече набира специалисти за разработката на собствен мобилен графичен чип, и сега става ясно, че гигантът е намерил точния човек, който да го ръководи. Това е Чиен-Пин Лу, ветеран от Nvidia и MediaTek, където също е работил по собствена GPU технология.

Най-важен обаче е опитът му от екипа, създал вградените видео ускорители nForce за Nvidia.

Лу бе в основата на важен порив за технологична независимост на MediaTek, която искаше да намери алтернатива на графичните чипове на ARM и Imagination, поради което започна работа по собствен GPU дизайн. Изненадващо проектът бе прекратен много близо до завършването му.

Сега в Samsung ветеранът ще ръководи работата по SGPU project, или просто Samsung’s GPU. Тя е базирана в офисите в Сан Хосе и Остин, където се разработва иновативен дизайн с особено висока производителност на ват. Предварителните симулации вече показват по-добри от очакваните резултати. Лу носи със себе си няколко патента за GPU и технологии за машинно обучение. Той е и вицепрезидент на компанията NovuMind, която пък разработва AI чипове с минимална консумация на енергия - нещо, което със сигурност ще е интересно за екипа около Bixby.

Тагове: