Донякъде е потресаващо колко далеч е стигнала VR технологията през последните години. Домашните устройства все повече набират популярност, а и струват приблизително колкото любимата ви конзола. С устройства като Oculus Quest 2 дори не се нуждаете от компютър или кабели, за да получите така желаното VR потапяне.

Но виртуалната реалност е свързана с голямата мечта. VR означава да се сдобиеш с реални преживявания, за които останалите технологии все още мечтаят. Нови продукти се пускат непрекъснато: сред тях са VR бягащи пътеки и хаптични комплекти за тяло. Всички те се опитват да подобрят изживяването, но има толкова много нюанси, които все още не можем да пренесем в дигитални светове.

Въпреки това още едно препятствие в реалността е умело прескочено от екип от Чикагския университет. Жасмин Лу, Зивей Лиу, Джас Брукс и Педро Лопес разработват нов вид хаптична обратна връзка, а учените са особено развълнувани от постигнатото. 

Уебсайтът на Лу показва две устройства, създадени от екипа, които доставят течни стимуланти на кожата на лицето, което ги носи. Те са меки силиконови лепенки, които седят върху кожата и използват микропомпи, за да прокарат химикалите до потребителя. Единият преминава през лицето и носа, доставяйки химикали към бузите, докато другият е позициониран на предмишниците.

Резюмето обяснява, че екипът е работил с различни химикали, за да достави различни усещания. Установено е, че пет химикала осигуряват трайни резултати в безопасни дози, въпреки че потребителите с чувствителна кожа имат повод за притеснение. Sanshool осигурява усещане за изтръпване, парене, затопляне и охлаждане.  

Екипът работи върху пет различни VR изживявания с химическите хаптики и потребителите ги оцениха като много по-потапящи в новата технология. 

Приложенията им в игрите са доста вълнуващи: горещите и студени симулации звучат като изключително завладяващо изживяване. Усещането на топлина от близка експлозия или усещане за изтръпване на наранена част от тялото също са интересни понятия. Може би в близко бъдеще всички ще купуваме химически пакети за нашите VR машини, за да усетим наистина изгарянето.

Но това не е всичко, върху което работят тези екипи. Има устройство за увеличаване на сръчността за електрическа мускулна стимулация. Друго, което променя начина, по който се чувстват обектите, когато ги докоснете, и цял куп изследвания, свързани с докосването.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Производството на хуманоидния робот на Tesla започва през 2023 г.