Знаете - някои видеа си заслужава да бъдат гледани само заради коментарите под тях. Те са нещо като „солта“ на съдържанието, защото могат да допълнят преживяването, но и да съсипят цялостната идея. Но докато границата между лека ирония и явна обида е доста тънка, то известните канали в YouTube се оплакват от много по-голям проблем: спама. Оказва се, че под най-гледаните видеа е пълно със споделени неидентифицирани линкове, реклама на пазари за криптовалута и какво ли още не. Още преди няколко седмици Linus Sebastian заяви в Linus Tech Tips: „От крипто измами през здравни добавки до безплатния Robux, той просто продължава да се влошава с всеки изминал ден“.

„Спамът за коментари в YouTube беше извън контрол от месеци“, гласи описанието за видеоклипа на Marques „MKBHD“ Brownlee от 1 април, озаглавен YouTube Needs to Fix This.

Спамът може и на пръв поглед да изглежда съвсем невинен, но всъщност крие доста опасности. Както знаем - видеата се модерират от самите им създатели и не са малко случаите, в които уж популярни видеа включват „скрито“ неподходящо съдържание. YouTube знаят за проблема и се опитват да се справят с него посредством различни механизми като проверка от изкуствен интелект, ограничаване на показванията според броя гледания и т.н. Доскоро коментарите бяха задължение на собствениците на каналите. Но когато става дума за наистина популярни видеа, модерацията им се оказва почти невъзможна. Все пак в изявление за The Verge говорителят на YouTube Айви Чой отбелязва, че само през четвъртото тримесечие на 2021 г. са премахнати „над 950 милиона коментара за нарушаване на нашите политики за спам, подвеждане и измами“. Както се вижда, това не е достатъчно и платформата ще се опита постепенно да въведе експериментална функция за модериране, която ще „увеличи строгостта“ на потенциално неподходящи коментари, които биват автоматично задържани за преглед. Разбира се, има и алтернативни начини - самите Linus Sebastian и Marques „MKBHD“ Brownlee споменават за инструмента YouTube Spammer Purge, създаден от потребителя ThioJoe, който „ви позволява да филтрирате и търсите коментари на спамер във вашия канал и канал(и) на други хора в много различни начини И ги изтрийте/докладвайте наведнъж“, според описанието на GitHub.

Да се надяваме, че скоро ще има поне някакво сносно решение на този проблем.

Снимки: Unsplash

Виж още: Вижте как изглежда отвътре заводът на Tesla Giga Berlin (ВИДЕО)