През 2019 г. Apple направи противоречива промяна в своите приложения за карти и време, за да покаже Кримския полуостров като регион на Русия за живеещите там. В същото време Крим беше показан като независим регион за потребители от други части на света. Сега Apple отново казва, че Крим е част от Украйна – освен ако не сте в Русия.

Конфликтът между Русия и Украйна започна преди години. През 2014 г. Русия окупира и анексира Кримския полуостров – ход, който никога не е бил признат за легитимен от повечето нации по света.

След тези събития имаше дискусия сред технологичните компании как да се опише Крим. За да се съобразят с руското законодателство, както Apple, така и Google актуализираха приложенията си, за да покажат Крим като част от Русия, докато останалата част от света виждаше територията отделена от която и да е държава.

Въпреки това неотдавнашната инвазия на Русия в Украйна, която започна през февруари, накара Apple да преразгледа тази промяна. Вместо да се показва като независима територия, Крим отново се показва като част от Украйна в Apple Maps (а също и в приложението за прогнозата за времето за iOS). За съжаление не са направени промени при достъп до тези услуги от Русия.

По-рано тази седмица Apple потвърди, че всичките ѝ продажби са временно спрени в Русия, тъй като компанията показва подкрепа за Украйна. Разпространението на продукти в местни магазини в Русия също е спряно, а приложенията от руски държавни медии са премахнати от App Store в региони извън Русия.

В резултат на санкциите, наложени от правителството на САЩ и Европейския съюз, Apple Pay също беше спрян в Русия.

Apple казва, че „ще продължи да оценява ситуацията“ с помощта на съответните правителства, за да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо. Въпреки скорошните ограничения услугите на Apple все още работят в Русия.

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух