Както навряно вече сте чули, Apple работи по VR шлем. Според надежден източник, говорил пред сайта 9to5mac, устройството може да се окаже с тегло едва 150 грама.

Това не само е по-леко от една средна ябълка в магазина, но е по-леко и от всеки един шлем за добавена или виртуална реалност в момента. Дори iPhone 12 с неговите 164 грама е по-тежък. Ако този слух е верен, шлемът на Apple може да бъде най-лекият и с потенциално най-високата резолюция VR шлем в историята.

Дизайнерите на Apple вероятно ще постигнат тази лекота благодарение на ултракъсата леща за фокус на шлема.

Тя е дело на Fresnel и ще бъде изработена от пластмаса вместо от стъкло, което също ще намали теглото на шлема. Въпреки това този дизайн може да предизвика два потенциални проблема. Единият е свързан с издръжливостта на лещата, а другият с намалената яркост. Възможно е Apple да балансира това, като използва micro-OLED дисплей.

Именно теглото на модерните шлемове е сериозен проблем за продължителната им употреба. Oculus Quest 2 е относително леко при 500 грама тежест, но пак е неудобен след известно време. На свой ред Valve Index е цели 800 грама, но разпределението на теглото помага тук. Вероятността е шлемът на Apple да струва под 1000 долара, а до евентуалната премиера през 2022 г. все още има доста време, така че слуховете само ще се увеличават.

Снимка: jahshaka

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: