Спорната криптовалута Libra на Facebook може да стартира още през януари според Financial Times, но изглежда проектът отново е намалил амбициите си. Когато Libra Association, консорциумът на Facebook за надзор на проекта, сподели последните си планове през април, тя заяви, че целта ѝ е да създаде множество цифрови „стабилни монети“, произлизащи от реални валути като долар, евро и паунд.

Както обяснява TechCrunch, стабилните монети са криптовалути, които не се колебаят в стойност спрямо реалните пари, на които се базират. По този начин една бройка стабилна валута, подкрепена от долара, винаги струва един долар. Libra Association също беше планирала да създаде съставна валута от всичките си монети. Групата излезе с този план, след като регулаторите изразиха загриженост относно първоначалното ѝ намерение да създаде криптовалута, базирана на кошница от реални валути.

Според „Файненшъл таймс“ Libra Association сега планира да пусне една монета на база на щатски долар. Съобщава се, че 27-членният консорциум все още планира да създава монети въз основа на други реални валути, но те ще дойдат по-късно. Композитната монета също ще дойде по-късно. Точната дата на пускане на Libra ще зависи от това, дали валутата ще получи необходимите одобрения от регулаторите.

Едновременно с това Facebook вероятно ще пусне и Novi - своя Libra портфейл. Според източник, свързан с портфейла, се твърди, че той е „готов от гледна точка на продукта“. Приложението ще ви позволи да изпращате и получавате монети Libra. Също така ще можете да използвате Messenger и WhatsApp, за да управлявате баланса си в Libra. Според съобщенията Facebook няма да пусне навсякъде Novi, вместо това ще насочи усилията си първоначално към САЩ и няколко държави в Латинска Америка, където цифровите валути вече са популярни.

Това, което докладът не ни казва, е това, което някои от по-известните членове на Асоциацията като Spotify и Uber планират да направят, когато монетата е достъпна за обществеността. Те са казали на Financial Times, че ще изчакат, преди да инвестират в случаи на употреба.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви