Считано от 1-ви януари 2019 г. ще изтекат 95 запазени марки върху произведения, създадени през 1923 г. Филмите, книгите и песните от споменатата година на практика ще бъдат първите интелектуални произведения, които навлизат за свободно използване в публичното пространство от 1998 г. насам. Добавянето на класически произведения към каталога за свободен достъп беше годишна традиция, но през 1998 г. американският конгрес удължи срока на авторските права от 75 до 95 години или от 50 до 70 години след смъртта на автора. В резултат на това в продължение на доста години нямаше начин нови творби да навлязат в свободното публично пространство.

Причината за това решение бе желанието на Disney да защити своите най-ранни анимации с Мики Маус, пуснати през 1928 г. По този начин авторските права на гиганта са запазени поне до 2023 г.

Все пак, от 1-ви януари изтича защитата на първите нови произведения и сега всеки ще може да ги копира, възпроизвежда, представя и играе без нужда от разрешение или заплащане за авторски права. Сред тях са филмът „Пилгрим“ на Чарли Чаплин, романът „Стаята на Джейкъб“ на Вирджиния Улф и песента „Чарлстън“, базирана на популярния танц със същото име.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Забраниха на Huawei да използва microSD карти в своите телефони

676 | 25.05.2019
Още от Tech

OnePlus 7 Pro изненадва неприятно с фантомни команди по екрана

39 | Преди 20 ч.