Windows 10 е най-популярната десктоп операционна система в света. Въпреки това тя е доста тромава, защото се налага да поддържа голям брой функции и устройства. В същото време платформи като ChromeOS и Linux са много по-олекотени и персонализирани.

Това е основната причина, поради която Microsoft обяви през 2019 г. Windows 10Х: по-лек и изчистен вариант на Windows 10, рекламиран като идеален за таблети, евтини лаптопи и дори мобилни устройства.

Сега обаче изглежда, че гигантът се е отказал изцяло от тази идея. Неотдавна Microsoft забави премиерата на Surface Neo, който трябваше да бъде премиерният продукт за Windows 10Х. След това пък ни обеща, че ще видим Windows 10Х до края на тази година. За съжаление нов слух твърди, че Microsoft няма да пусне операционната система през 2021 г. Очевидно целият проект е замразен, за да се съсредоточат всички усилия върху нормалния Windows 10.

Според една спекулация е възможно Microsoft да включи някои от функциите, предвидени за Windows 10X в Windows 10, като това може да стане в предстоящата нова версия на Windows 10, наречена Sun Valley. Имайте предвид обаче, че Sun Valley ще си бъде нормална версия на Windows 10, така че не очаквайте нещо наистина революционно.

Един евентуален плюс от това Microsoft да се откаже от усилията си за Windows 10Х е повече ресурси да отидат за поддръжката на Windows 10 от ARM устройства. Това е нещо, което потребителите всъщност искат, докато орязана версия на Windows 10 като алтернатива за ChromeOS никога не е била нещо, което хората са желали.

Снимка: XDA

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: