През очите ни всеки ден преминават по десетки статии, документи и таблици. Подсъзнателно се привързваме към дадени шрифтове, други ни забавляват, когато неволно причиняват двусмислица. Да се избере основен шрифт не е никак лесна работа, ето защо Microsoft се допитват до потребителите. След 15 години вярна служба Calibri ще предаде щафетата на някой друг. Въпреки че има на разположение над 700 варианта, изборът на потребителите ще се сведе до селекция от 5 шрифта. Претендентите са Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena и Tenorite. Всички те са безсерифни, някои са по-традиционни, други са съобразени с модерните времена, а един от тях дори е сходен с немските пътни знаци (не е трудно да се отгатне кой точно).  

Grandview е може би е с най-отсечени линии, изключително четим е, а създателят му Aaron Bell  е направил някои промени, за да бъде шрифтът удобен и при четене на дълги текстове. Grandview е напълно в духа на немския индустриален дизайн и може би ще е доста предпочитан при презентации.  

Bierstadt от Steve Matteson е вдъхновен от швейцарската типография в средата на ХХ век. Ясно отрязани са окончанията и щрихите, а за да бъде избегната твърдата типография, е добавено фино омекотяване при знаците. Той наподобява Helvetica и напълно се противопоставя на Ariel. Bierstadt всъщност е името на скалиста планина в Колорадо, която е вдъхновила Matteson поради приликата си с Швейцарските Алпи.  

Определено нашият фаворит е Seaford, който е създаден от Tobias Frere-Jones, Nina Stössinger и Fred Shallcrass. По своята същност той се доближава в най-голяма степен до познатите ни шрифтове. Подобно на винтидж мебел, този ценен традиционен шрифт получава модерна трактовка без серифи.  


Skeena е създаден от John Hudson и Paul Hanslow и се отличава с вариации в дебелите и тънките части на буквите, а S, A, J са с доста различни криви. 


Tenorite, дело на Erin McLaughlin и Wei Huang, е традиционен и със широките си символи, акценти и ясна пунктуация много наподобява позабравения основен шрифт Times New Roman.  
И петте шрифта вече са налични за тестване, а потребителите имат възможност да гласуват в социалните мрежи. След като бъде избран победител, той ще заеме почетното си място в Microsoft Office през 2022.  

А ако сте на вълна гласуване, отличете най-добрите заведения в Go Food&Drinks Awards 2020

Снимки: Microsoft

Виж още: Напук на 2020 гласувайте за най-добрите заведения тогава в Go Food&Drink Awards