Xiaomi разкри чифт концептуални умни очила, чиято задача е в близко бъдеще да заменят смартфона ви. Наречени просто Xiaomi Smart Glasses, те изглеждат съвсем невинно, но имат вградена microLED оптична технология за дисплея и лещите. Според Xiaomi това са първите умни очила, които могат да се използват за обаждания, навигация, преглеждане на съобщения, правене на снимки и др. 0.13-инчовият microLED дисплей е по-малък от зрънце ориз и е скрит в рамката на очилата, като microLED пикселите се осветяват индивидуално за по-ярки цветове и по-тъмно черно. Чипът е 4-ядрен ARM процесор, а операционната система е Android.

Xiaomi е предпочел монохромен дисплей с пикова яркост от два милиона нита. Компанията си представя очилата като независимо умно устройство, а не като вторичен дисплей, зависещ от смартфона. Като цяло Xiaomi Smart Glasses съдържат почти 500 компонента, включително и гласовия асистент XiaoAI. Очилата разполагат с 5 МР камера за снимки, като индикатор до нея светва, за да покаже, че снимате. Вграденият микрофон разполага с алгоритъм за превод в реално време, разработен от Xiaomi, и транскрибира говор в текст.

Като концептуален модел реалната поява на очилата остава под въпрос, като изглежда по-вероятно Xiaomi да използва тази технология в друг бъдещ комерсиален продукт.   

Снимка: Xiaomi

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега