Инженерите в Япония поставиха нов световен рекорд за най-бърза скорост на интернет – и той е толкова бърз, че бихте могли да изтеглите близо 80 000 филма само за една секунда. Скоростта на интернет обикновено се измерва с това, колко данни могат да бъдат предадени между две устройства за една секунда. Новият рекорд е 319 терабита в секунда (Tb/s). Това е двойно повече от предишния световен рекорд за най-бърза интернет скорост и около 7.6 милиона пъти по-бързо от средната скорост на домашен интернет в САЩ (42 мегабита в секунда).

Различните видове интернет връзки предават данни през различни типове хардуер. Старите комутируеми връзки например разчитаха на телефонни проводници, докато най-бързият вид интернет, който е наличен днес - оптичен - използва оптични кабели. Те предават данни с помощта на импулси от светлина, които се движат по тънки оптични влакна със стъклени или пластмасови сърцевини.

За да счупят рекорда за най-бърза интернет скорост, изследователи от Националния институт за информационни и комуникационни технологии на Япония разработиха експериментално оптично влакно с четири ядра вместо само с едно. След това те комбинират своето влакно с лазер, който изстрелва импулси с различни дължини на вълната и множество техники за усилване на сигнала. Това им позволи да предават данни на разстояние от повече от 1800 мили при 319 Tb/s.

Лазерът и усилвателите, използвани за счупване на най-бързия рекорд за скорост на интернет, не са евтини, така че не очаквайте 300 Tb/s домашен интернет скоро. Има обаче една част от експеримента, която може да окаже влияние върху живота ви в не толкова далечно бъдеще: оптичното влакно.

Изследователите успяха да опаковат всичките четири ядра във влакно със същия диаметър като едноядрените влакна, използвани за доставяне на днешния оптичен интернет. Това означава, че може да не е твърде трудно да се интегрира технологията в съществуващата инфраструктура.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете