Едва ли си спомняте годините, когато можехте да преброите на едната си ръка хората, с които сте се срещнали благодарение на интернет. Ситуацията днес е коренно различна - ежедневно прочитате стотици мнения и писания на хора, които дори не познавате, търсейки потвърждение на индивидуалните ви житейски виждания или пък точно обратното - изненада и дори понякога възмущение от споделеното. И като че ли този поток няма край. Според нов доклад за Digital 2022 Global Statshot на DataReportal, публикуван в партньорство с We Are Social и Hootsuite, повече от 5 милиарда души по света вече използват интернет. Това означава, че 63% от общото население на света вече е онлайн. Разбира се, статията предлага много повече информация, която да ни помогне да разберем по-добре етапа, в който се намираме. Така например са разгледани множество фактори като например промяна в инерцията за растеж на потребителите в социалните медии, цената на рекламите в социалните мрежи, ролята на дигиталното работно място, влиянието на криптовалутата и т.н. Проучването е особено подробно, но ние избрахме някои интересни резултати:

 

Мобилни потребители: 5.32 милиарда души по света сега използват мобилен телефон, което се равнява на 67% от общото световно население. Смартфоните представляват приблизително 4 от 5 от използваните днес мобилни телефони.

Потребители на интернет: 5.00 милиарда души сега използват интернет, като общият им брой се е увеличил с почти 200 милиона през последната година. 63% от световното население вече е онлайн, но все още има важни разлики в „качеството“ на достъпа до интернет по целия свят.

Потребители на социални медии: днес по света има 4.65 милиарда потребители на социални медии, което се равнява на 58.7% от общото население на света. Въпреки това, ако се фокусираме само върху „приемливи“ аудитории на възраст 13 и повече години, данните показват, че приблизително три четвърти от всички тези хора, които могат да използват социалните медии, вече го правят.

Може би най-важното постижение е, че броят на интернет потребителите премина границата от 5 милиарда. И ако това ви се вижда съвсем нормално, то от проучването припомнят, че през август 1991 г. тази стойност е била едва 4 милиона, първият милиард се постига през 2005 г., вторият - през 2011 г., третият - през 2015 г., и, разбира се - 4 милиарда през 2018 г.

Според най-новите данни потребителите на интернет вече прекарват средно 6 часа и 53 минути онлайн всеки ден, което означава, че 5 милиарда потребители на интернет в света все още прекарват общо повече от 2 трилиона минути онлайн всеки ден. За контекст типичният интернет потребител сега прекарва повече от 40 процента от будния си живот онлайн.

И нещо повече, тъй като типичният потребител прекарва повече от 48 часа онлайн всяка седмица, милиарди хора вече прекарват повече време, използвайки свързани устройства, отколкото прекарват на работа.

Разбира се, младежите са по-дълго време онлайн, като най-осезаемият висок резултат се държи от младите жени на възраст между 18 и 24 години, които са по около средно 8 часа дневно онлайн - точно толкова, колкото е препоръчителното количество сън.

2.9 милиарда души не са онлайн (това е около 37% от всички хора на Земята), като най-голяма е концентрацията им в Южна Азия, където се намират 1/3 от тях. 744 милиона души остават офлайн в Индия, 145 милиона души в Пакистан, а 114 милиона души са офлайн в Бангладеш. Може и да се изненадате, но има около 415 милиона души в Китай, които също не са онлайн.

60.2% от хората, които са избрали да са онлайн, посочват намирането на информация като основна причина, а 54.7% използват мрежата да се свързват с приятели и роднини.

Но пък е интересно, че към февруари 2022 г. най-посещаваният сайт е бил YouTube, което измества търсачката Google за кратко от първото място (въпреки че видео платформата отново е собственост на Google). Данните на Semrush показват, че уебсайтът на YouTube е домакин на почти 50 милиарда различни потребителски „сесии“ през февруари, като посетителите прекарват средно повече от 25 минути на сайта. Сред най-популярните сайтове са още сайтовете на Facebook, Wikipedia и Amazon.

Мобилните телефони продължават да бъдат най-използваните свързани устройства в света, като GWI съобщава, че повече от 92% от потребителите на интернет в трудоспособна възраст влизат онлайн чрез мобилни устройства.

Въпреки това повече от две трети (68%) от потребителите на интернет в света все още влизат онлайн чрез лаптопи и настолни компютри, въпреки че си струва да се отбележи, че тази цифра е намаляла от 72% по това време миналата година.

Проучването е изключително подробно, така че ако се интересувате - можете да намерите повече подробности тук.

Снимка: Shutterstock

Виж още: Повече от половината американци биха изтрили себе си от интернет