Браузър разширенията, които блокират рекламите в сайтовете, се използват доста често тези дни, а това е тендеция, която ще нараства в бъдеще. Някои сайтове, които се издържат основно от банер позициите си и други платени формати, изпитват големи затруднения в следствие от блокиране на видимостта на рекламите в тях и дори учтиво подканят потребителите да изключат рекламните блокери. YouTube обаче използва малко по-пряк подход: потребителите с инсталираното разширение AdBlock Plus са принудени да гледат видео реклами, преди стартирането на действителното видео съдържание.

Някои от вас може и да си мислят, че това не е толкова сериозно, но тези с инсталирано AdBlock Plus разширение не получават възможността да пропускат видео рекламите, след като са минали първите няколко секунди. А понякога това платено съдържание може да бъде доста дълго (около 2-3 минути). 

Това със сигурност е вид наказание от страна на YouTube към потребителите заради това, че блокират банерите. За момента наказанието се прилага само ако използвате Chrome браузъра и то не е насочено към всички потребители.

Предстои голяма игра на котка и мишка, в която уебсайтовете ще актуализират своите рекламни формати, за да попречат на блокирането им, а външните разработчици ще актуализират блокърите си, за да спрат новите реклами.

 

Прочетете още: Chrome Custom Tabs ще ускори преходa от нативни приложения към мобилен уеб браузър 

Тагове: