Според много специалисти 5G мрежите са бъдещето на мобилните устройства, но все още са в ранен етап и малък брой държави имат инфраструктура, годна за адекватна употреба от крайни потребители. Поради това времето на автономните коли и хирургическите операции от разстояние все още не е дошло, но някои страни се подготвят за такова бъдеще.

Според ново проучване на анализаторската компания Omdia Южна Корея остава 5G лидерът на планетата, но Швейцария вече е на второ място, изпреварвайки Кувейт. В страната на шоколадите и часовниците има 535 града с поне 80 процента 5G покритие.

Анализът посочва още, че 5G устройствата все още са слабо разпространени, което ограничава възможността на хората да се възползват от ползите на новата услуга. На първо място тук отново е Южна Корея с 5.8 милиона 5G устройства, което е около 10 процента от всички устройства в страната.

Сред страните в Европа Великобритания е най-добре подготвената за 5G бъдещето страна, като правителството вече обеща над 1.1 милиарда лири помощ за подобряване на новата дигитална свързаност. Германия и Финландия са другите държави - членки на ЕС, със значителен прогрес.

Анализът завършва с оптимистична нотка: въпреки неприятната коронавирус пандемия все повече мобилни оператори по цял свят подготвят и стартират 5G мрежи.

Снимка: shutterstock

Виж още: Първият гъвкав лаптоп в света вече е достъпен за поръчка от Lenovo (ВИДЕО)