Британският премиер Тереза Мей обяви, че правителството инвестира 170 млн. паунда в нови "престижни" технологични институти като част от нейната индустриална стратегия за страната след Brexit. Планът на правителството за "модерна индустриална стратегия" ще отговори на въпроса "каква е формата на икономиката, която искаме за бъдещето", коментира Мей пред BBC. 

Стратегията включва планове да се използва моделът на безплатните училища за създаването на специализирани математически училища. 

Според министър-председателя мярката се въвежда, за да може половината от всички млади хора, които не стигат до университета, да получат същите възможности и уважение като висшистите. Действията ни ще гарантират, че младите хора развиват умения, от които се нуждаят, за да получат високоплатени работи в бъдеще, каза още тя.  

Новите технологични институти ще предлагат образование в STEM областта (наука, технологии, инженерни науки и математика).

Очаква се днес официално да бъде публикуван и въпросният план на британците. 

Според Мей Великобритания има достатъчно конкурентни предимства в технологичната сфера, посочвайки технологиите, свързани с батериите. Тя обаче призна, че може да се работи още в посока подсилване на науката и иновациите. 

Прочетете: Какво представляват „Облачните услуги“?